H. pius x instituut

dinsdag 5 mei 2015

Kamp C en Aquafin

Dag allemaal!

Hier zijn  we weer! Op 28 april zijn we naar kamp C en Aquafin gegaan. Het was weeral een super interessante en educatieve uitstap. Eerst gaan we wat over kamp C vertellen.

Wat is kamp C?
Kamp C was vroeger een Britse legerbasis. De oude gebouwen werden gesloopt, maar de wegen zijn nog in oorspronkelijke staat. Nu is het een plek geworden waar je kunt leren hoe je duurzaam moet bouwen, en omgaat met energie.
Afbeeldingsresultaat voor kamp cAfbeeldingsresultaat voor kamp c blokhut

Duurzaam bouwen
Als je duurzaam gaat bouwen moet je wel rekening houden met de natuur en al wat er op leeft. Het zou zonde zijn moest de natuur daardoor beschadigd worden. We hebben geleerd dat je met 4 aspecten rekening moet houden: ruimte, energie, water en materiaal. We zullen deze 4 aspecten 1 voor 1 kort uitleggen.

Ruimte: als je ergens gaat wonen, kies dan voor een compacte woning. (Bv. een rijhuis). Zo heb je het minst warmteverlies. Ook moet je er voor zorgen dat je niet te veel ruimteverlies hebt. 

Energie: eigenlijk kun je op super veel manieren energie besparen. In het infocentrum waren er grote ramen naar het zuiden gericht. Zo heb je veel licht en warmte op een natuurlijke manier. Zonnepanelen kopen is ook een manier om elektriciteit te creëren. In de zonnepanelen zitten fotovoltaïsche cellen die zonlicht omzetten in elektrische energie. Het nadeel is dan wel dat zonnepanelen enorm duur zijn. 


Afbeeldingsresultaat voor zonneboilerWater: Het best gebruik je regenwater om je toilet door te spoelen of voor je wasmachine. Wist je dat je met een zonneboiler warm water kan verkrijgen i.p.v met een gasboiler?

Materiaal: Als je een huis gaat bouwen moet je je huis goed isoleren tegen de temperatuur, vocht en eventueel geluid. Toen we in de blokhut waren zagen we allerlei materialen die ons meer inzicht gaven op hoe we moeten isoleren. 


Wat is aquafin?
Aquafin is een waterzuiveringsstation. Ons afvalwater wordt daar gezuiverd. Maar opgepast! Van ons afvalwater wordt geen drinkwater gemaakt, het gezuiverde water wordt naar een nabijgelegen beek of rivier geleid.


We zagen daar hoe het allemaal gebeurde.
Afbeeldingsresultaat voor aquafinAfbeeldingsresultaat voor schelde




Het waterzuiveringsproces

We gaan globaal uitleggen wat daar gebeurd want als we alles in detail gaan uitleggen zijn we uren bezig. Dus om te beginnen gaat ons afvalwater via ondergrondse rioleringen naar Aquafin. Daar wordt het vuil eruitgehaald. Vervolgens worden er bacteriën bij toegevoegd die zich voeden met organisch afval. Dan volgen er nog een paar stappen en ten slotte is het water klaar om naar een rivier geleid te worden.

We vonden Kamp C heel informatief maar de uitleg was iets te lang. Maar al die informatie kunnen we later natuurlijk heel goed gebruiken. Aquafin daarentegen vonden we iets interessanter en leuker omdat we konden zien hoe het daar gebeurde. Maar in het algemeen was het zeer leuk!
Ps: rechts in de balk vind je een link naar Kamp C en Aquafin.

Tot ziens!

Lotfi, Matisse en Nicolas




Geen opmerkingen:

Een reactie posten